Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Błyskawiczny deser z czerwonej fasoli słodzony daktylami

Macie ochotę na coś słodkiego ale nie chcecie objadać się przemysłowo produkowanymi słodyczami z dużą zawartością cukru, tłuszczów i konserwantów? Jeżeli tak, to mam dla Was kolejny pomysł na błyskawiczny deser. Tym razem połączyłam w nim czerwoną fasolę, kakao oraz daktyle. I muszę przyznać, że wyszła z tego mieszanka piorunująca. Nie bójcie się, tylko koniecznie spróbujcie.

Wiecie już, że cukru czyli sacharozy, w swojej kuchni nie używam już od wielu lat. Nie przepadam też za „zdrowszymi” zamiennikami czyli ksylitolem czy stewią. Zdecydowanie wolę korzystać z naturalnych cukrów, które mają w sobie owoce. I tak w babeczkach i ciastach najczęściej lądują banany, jabłka lub gruszki. A do deserów, które nie wymagają idealnie gładkiej konsystencji, dodaję suszone śliwki lub daktyle.

W tym deserze z czerwonej fasoli wypatrujcie zdrowego białka, błonnika oraz witamin i antyoksydantów. Miejcie też na uwadze, że 1 duży daktyl to około 45 kcal. Więc im więcej dodacie daktyli tym bardziej kaloryczny będzie deser.

Możecie zjeść go nawet na pierwsze lub drugie śniadanie. Jeżeli chcecie podkręcić jego smak odrobiną pikanterii proponuję dodać szczyptę pieprzu cayenne lub innej papryczki chilli – tylko drobno zmielonej.

.

Błyskawiczny deser – składniki na 2 porcje

  • 1 puszka czerwonej fasoli (jestem leniwa więc używam puszek)
  • 6-10 suszonych daktyli – ilość zależy od ich wielkości, jak deser będzie dla Was za mało słodki dodajcie kilka daktyli więcej
  • 1 płaska łyżka gorzkiego kakao – możecie zastąpić je karobem, wtedy zredukujcie ilość daktyli do 4-6 sztuk
  • sok wyciśnięty z 1/2 dużej pomarańczy lub 1 małej
  • 4-5 łyżek mleka kokosowego – o zawartości kokosa powyżej 80%
  • szczypta chilli – opcjonalnie

Dodatki

  • pestki granatu
  • płatki kokosowe
  • banany, kawałki pomarańczy, mandarynki

.

Błyskawiczny deser – wykonanie

  1. Jeżeli macie czas i ochotę możecie wcześniej namoczyć daktyle. Zalejcie je wrzątkiem na 15-20 minut a potem odcedźcie. Ja z lenistwa tego nie robię
  2. Wszystkie składniki zmiksujcie blenderem ręcznym na jednolitą masę

Jako dodatki możecie podać z tym deserem ulubione owoce, płatki kokosa, pokruszone orzechy

.

Smacznego i na zdrowie

.

błyskawiczny deser

błyskawiczny deser