Curry z soczewicą plus dynia lub bataty do wyboru
Curry z soczewicą to kolejny pomysł na aromatyczny obiad lub kolację z warzywami w roli głównej. Możecie przygotować je z dynią lub batatem i podać z kaszą lub ciemnym ryżem. Opcji jest kilka – wybierzcie swoją ulubioną.
Spis treści
Tajska pasta curry – którą wybrać?
5 lat temu miałam okazję przygotować ją sama – od podstaw, ze świeżych składników. Było to w szkole gotowania w Chiang Mai na północy Tajlandii. Wiem, jak bardzo jest to czasochłonne i niebezpieczne. Tak – niebezpieczne, jeżeli podczas ubijania pasty w moździerzu pryśnie Wam pikantna pasta prosto do oka.
Na szczęście gotową pastę curry można teraz kupić niemalże w każdym większym supermarkecie – w saszetkach lub większych opakowaniach. Warto pamiętać, że ostrość pasty zależy od zawartości papryczki chilli – przeczytacie o niej na opakowaniu, w składzie produktu. Ogólnie można też trzymać się zasady jak poniżej:
- zielona pasta – jest najbardziej ostra
- czerwona pasta – już trochę mniej
- żółta pasta – bywa lżejsza w smaku
Ale możecie trafić również na pasty massaman czy panang curry – bardziej aromatyczne bo przygotowywane z większej ilości składników. O ich ostrości też będzie decydować udział papryczki chilli.
Jeżeli dopiero zaczynacie swoją przygodę z pastami curry to polecam zaopatrzyć się w kilka różnych past w saszetkach i eksperymentować z nimi. Mi z reguły jedna saszetka wystarcza na 8 porcji dania. Dzielę ją ma pół i resztę przechowuję w słoiczku na przyszłe gotowanie. Tak przechowywana wytrzymuje nw lodówce nawet miesiąc.
.
Curry z soczewicą – składniki na 4 porcje
- 200 g (waga dla suchych ziaren) zielonej lub czarnej soczewicy– te po ugotowaniu się nie rozpadają
- 4-5 ząbków czosnku
- 1 puszka mleka kokosowego – warto wybierać mleko z zawartością minimum 70% kokosa
- 1 łyżka pasty curry – dowolnej, w zależności od upodobań
- 3-4 liście limonki kafir – mrożone lub suszone (szukajcie ich w sklepach z azjatycką żywnością lub na półkach w supermarketach z żywnością orientalną). Nie przejmujcie się jeżeli ich nie macie, danie nie wyjdzie identyczne ale bez nich też będzie smaczne
- 1/2 dyni piżmowej lub 2 duże bataty
- 1 świeża papryka – kolor nie ma znaczenia
- 1 cukinia – opcjonalnie
- 450-500 g pieczarek
- 3-4 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego
- liście szpinaku
- 200 g (waga suchego) kaszy gryczanej lub brązowego ryżu
- 1 szklanka wrzącej wody
- pęczek szczypiorku
.
Curry z soczewicą – wykonanie
- Soczewicę oraz kaszę lub ryż ugotujcie zgodnie z opisem na opakowaniu
- Dynię lub bataty obierzcie i pokrójcie w kostkę o wielkości około 1,5-2 cm
- Umyte pieczarki pokrójcie w plasterki a paprykę w kostkę
- Na oleju podsmażcie czosnek i jak się lekko zarumieni dodajcie do niego pastę curry
- Jak tylko pasta zacznie pachnieć wlejcie do niej mleko kokosowe ogrzane niewielką ilością wrzącej wody
- Mieszajcie mleko aż pasta się w nim rozpuści
- Wtedy wrzućcie pokrojoną dynię lub bataty i dorzucie liście kafir
- Przykryjcie garnek i poczekajcie aż warzywa zmiękną – potrwa to około 25-30 minut
- Dolejcie około 1 szklanki wrzątku
- Teraz jest pora aby do garnka wrzucić pozostałe warzywa: soczewicę, pieczarki, paprykę i cukinie, jeżeli zdecydowaliście się również na nią
- Po około 10 minutach duszenia wszystkiego po przykrywką (ma bulgotać) curry będzie gotowe
Podawajcie je na liściach szpinaku w towarzystwie kaszy lub ciemnego ryżu, posypane szczypiorkiem.
.
PS
Jeżeli zostaną Wam nadmiarowe porcje to śmiało możecie je zamrozić i przechowywać w zamrażarce do 30 dni. Sama często korzystam z tej opcji i w ten sposób mam gotowy obiad „na czarną godzinę”. Wystarczy tylko pamiętać aby wyjąć go z zamrażarki wieczorem.
Tu znajdziecie inne przepisy na wykorzystanie pasty curry.
.
Smacznego i na zdrowie.
.
.
.