Wegański gofry | bezglutenowe ciasto z kakao i powidłami
Gofry na śniadanie – oj tak. Mogłabym je jadać codziennie ale w tygodniu nie mam czasu. Ratuję się wtedy zielonymi koktajlami albo owsianką. Na takie gofry z powidłami znajduję czas wyłącznie w weekendy. Wtedy długie i leniwe śniadanie może trwać aż do obiadu a w przerwach pomiędzy kolejnym kęsami mam czas na łyk kawy i poranną lekturę.
Spis treści
Słowem wstępu
Do przygotowania tego ciasta użyłam dwóch słodzików – dojrzałego banana i śliwkowych powideł. Potem polałam gofry jeszcze miodem. Na takie słodkości pozwalam sobie wyłącznie rano, maksymalnie do południa bo wiem, że i tak do wieczora spalę tą kaloryczną bombę.
Jeżeli dla Was taka ilość cukru to za dużo to zmniejszcie ilość powideł do 1 łyżki i pomińcie miód podczas podawania gofrów.
.
Gofry z powidłami – składniki na ciastko na około 8-10 gofrów
Jeżeli zrobicie mniejsze gofry to będzie ich więcej. A jeżeli nie macie gofrownicy to usmażcie placuszki. Ich ilość również zależeć będzie od wielkości.
- 250 ml mleka roślinnego
- 200 g mąki kukurydzianej eko – zamiennie można użyć mąki z cieciorki wymieszanej z jaglaną
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 2 łyżki powideł śliwkowych – robią tu za słodzik
- 2 dojrzałe banany – robią tu za jajka i słodzik
- 50 ml oleju rzepakowego – rafinowanego
Proponowane dodatki:
- owoce
- miód
- orzechy
- migdały
.
Gofry z powidłami – wykonanie
- W blenderze kielichowym zmiksujcie mleko z olejem
- Następnie dodajcie do nich banany i powidła – miksujcie do czasu aż składniki stworzą płynną masę
- Teraz wsypcie do nich mąkę i kakao – miksujcie do momentu połączenia się składników
To ciasto wymaga nieco dłuższego smażenia w gofrownicy oraz na patelni więc jeżeli widzicie, że zaczyna za szybko dymić to zmniejszcie temperaturę smażenia. Proponuję również smażyć z tego ciasta mniejsze gofry i malutkie placuszki.
Do smażenia w gofrownicy czy na patelni nie potrzebujecie już dodatkowego tłuszczu – ten, który znajduje się w cieście w zupełności wystarczy.
Zarówno gofry, jak i placuszki (panckaes) powinny mieć lekko chrupiącą skórkę.
.
Smacznego i na zdrowie
.
.
Z tego ciasta wychodzą wyśmienite placuszki.
.
Inne przepisy na gofry znajdziecie pod tym linkiem. A na placuszki śniadaniowe (pancakes) tutaj.
Cześć! Bardzo lubię twojego bloga i przepisy, ale za każdym razem jak robię jakieś twoje placuszki/gofry, to przywierają do gofrownicy, albo jeśli robię na patelni to, mimo długiego smażenia, są surowe w środku. Co robię źle? Pomocy bo wszystko wygląda tak pysznie a mi nie wychodzi 🙁
Mam zwykłą patelnię teflonową z IKEA i na płycie elektrycznej grzeję ją na 6 poziomie. Co do gofrownicy to moja nie ma nawet opcji na ustawienie temperatury – grzeje albo nie grzeje:) Nie wiem na czym smażysz ale następnym razem dodaj nieco więcej oleju do ciasta. Pozdrawiam:)