Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Curry z batatami i ciecierzycą

Curry z batatami i ciecierzycą to kolejny przepis, w którym wykorzystałam tajską pastę curry. I tym razem nie mogłam powstrzymać się od dodania pomidorów. Przecież one tak świetnie komponują się z mlekiem kokosowym i chilli. Sami zobaczcie.

Tajska pasta curry

To gotowa mieszanka ziół i przypraw popularna w tajskiej kuchni. Nie mylcie jej z naszą przyprawą curry. To zupełnie co innego.

W tajskiej paście curry oprócz ostrej papryczki chilli znajdziecie m.in.:

  • czosnek
  • trawę cytrynową
  • szalotkę
  • nasiona kolendry
  • pieprz
  • galangal – korzeń podobny do imbiru ale o bardziej pieprzowym smaku
  • liście limonki kaffir
  • kolendra
  • kmin
  • sól – dlatego w składnikach nie wymieniam już soli. Ta ujęta w paście w zupełności wystarczy na całe danie.

Gdzie kupicie pastę curry?

Jest powszechnie dostępna w większych sklepach spożywczych w saszetkach lub większych opakowaniach. Jeżeli dopiero zaczynacie swoją przygodę z tajską kuchnią to polecam kupić saszetkę. Jedna wystarczy na przygotowanie dwóch takich przepisów czyli aż 8 porcji curry. Ale wszystko zależy od ostrości pasty, którą wybierzecie. Czytajcie skład podany na opakowaniu i zwracajcie uwagę na chilli. W paście panang może jej być nawet 30%. W czerwonej czy massaman będzie mniej – około 20%.

.

Curry z batatami i ciecierzycą – składniki na 4 porcje

  • 2 średniej wielkości bataty
  • 200 g ciecierzycy (podaję wagę dla suchego produktu) lub 1 puszka
  • 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • 200 ml wody
  • 1 puszka pomidorów
  • 25 g tajskiej pasty curry (w czubata łyżka) – w tym przepisie użyłam pasty panang ale sprawdzi się też massaman, czerwona, zielona lub żółta pasta
  • 3 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego

Dodatki

  • ryż – wybierzcie swój ulubiony i ugotujcie 50 g na porcję
  • świeży szczypior lub kolendra

.

Curry z batatami i ciecierzycą – przygotowanie

  1. Jeżeli chcecie gotować ciecierzycę to namoczcie ją dzień wcześniej i zostawcie na noc w wodzie. Rano opłuczcie i ugotujcie – zajmie to około 40 minut. Albo do przygotowania tego curry wykorzystajcie ciecierzycę z puszki lub słoika
  2. Ryż ugotujcie zgodnie z opisem na opakowaniu lub moim poradnikiem
  3. Bataty obierzcie i pokrójcie w niewielką kostkę – np. o wymiarach 1×1 cm. Tak ziemniaki szybciej się ugotują
  4. Do dużego garnka wlejcie olej i przełóżcie pastę curry
  5. Jak tylko zacznie się smażyć i poczujecie jej aromat wlejcie mleko kokosowe i wodę
  6. Poczekajcie aż się zagotują a pasta w nich rozpuści – nie zapomnijcie o mieszaniu
  7. Teraz jest pora na wrzucenie ziemniaków – będą się gotować około 15-20 minut. Sprawdzajcie je od czasu do czasu
  8. Ja będą już miękkie przesypcie do nich ugotowaną ciecierzycę oraz dodajcie pomidory z puszki
  9. Doprowadźcie wszystko to wrzenia i na tym koniec

Podawajcie to curry z ryżem posypane świeżym szczypiorkiem albo kolendrą.

Smacznego i na zdrowie.

.

Curry z batatami i ciecierzycą

Curry z batatami i ciecierzycą

.

Inne przepisy na curry znajdziecie pod tym linkiem.

.

.
.