Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Pasta z fasoli na dwa sposoby

Pasta z fasoli to prosty przepis na smarowidło do kanapek albo dip, w którym możecie maczać pokrojone w słupki warzywa. A żeby nie było monotonnie to podaję Wam tutaj aż dwa przepisy na fasolową pastę.

Kilka słów o strączkach

Rozpisywałam się o nich już kilka razy na moim blogu:

  • ze względu na stosunkowo wysoką zawartość białek, w diecie wegańskiej są traktowane jako zamiennik białka pochodzenia zwierzęcego
  • ale strączki to również świetne źródło błonnikatu przeczytacie więcej o samym błonniku
  • a także węglowodany czyli podstawowe źródło energii dla naszych organizmów
  • oraz witaminy i minerały – m.in. potas, żelazo, magnez, wapń

Czyli wszystko co jest nam potrzebne w konstruowaniu zdrowych i urozmaiconych jadłospisów.

Ale same strączki, jedzone bez dodatków, nigdy nie będą zdrowe. Powód jest prosty – każda monotonna dieta prowadzi do niedoborów składników odżywczych. Dlatego pastę z fasoli podawajcie z warzywami i pieczywem. Ja trafiłam w pobliskiej piekarni na bajgle i miałam na nie wielką ochotę. Tego dnia te 2 bajgle z pastą były moim obiadem. Na co dzień wolę lżejsze pieczywo, żytnie i chrupkie. Mniej mnie zapycha.  Uwielbiam skandynawskie chrupkie chlebki.

.

Pasta z fasoli – główne składniki

Poniżej podaję Wam składniki bazowe potrzebne do przygotowania dwóch porcji pasty:

  • 1 puszka białej fasolki (400 g)
  • jedna cytryna
  • 1 większy ząbek czosnku lub 2 małe
  • odrobina zimnej wody

Zmiksujcie je w robocie kuchennym lub blenderem ręcznym i podzielcie na 2 równe porcje.

Teraz możecie przystąpić do podkręcenia pasty przyprawami.

.

Pasta z fasoli – prawie jak hummus

W tej opcji potrzebna Wam będą:

  • płaska łyżeczka mielonego kuminu
  • szczypta pieprzu cayenne
  • płaska łyżka sezamowej pasty tahina

Zmiksujcie je z przygotowaną wcześniej, jedną porcją fasoli.

.

Pasta z fasoli – z wędzoną papryką

Niezbędne składniki:

  • 1 płaska łyżeczka wędzonej papryki – ja używam ostrej ale słodka też będzie ok. Dla podrasowania pasty ze słodką papryką możecie dosypać do niej odrobinę cayenne lub innej ostrej papryczki
  • 1 łyżka oleju lnianego

.

pasta z fasoli

pasta z fasoli

.

Inne przepisy na kanapkowe dodatki znajdziecie pod tym linkiem.

.

.