Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Placki gryczane słodzone powidłami

W wegańskich placuszkach śniadaniowych zamiennikami jajek (a przy okazji słodzikiem) mogą być przeróżne owoce. Testowałam już banany, jabłka i mus jabłkowy, gruszki a także surowe śliwki. Dzisiaj mam dla Was przepis na placki gryczane słodzone powidłami.

Słowem wstępu

W tym przepisie składniki na ciasto wymieszajcie w misce a nie w blenderze kielichowym. W cieście powinny pozostać słodkie kawałki śliwek z powideł a niestety blender zmiksuje wszystko na zbyt gładką i lejącą się masę.
.

Placki gryczane słodzone powidłami – składniki na 12 sztuk

  • 200 ml mleka (napoju roślinnego) – sprawdzi się sojowe, migdałowe, owsiane. Nie polecam ryżowego
  • 100 g mąki gryczanej – jasnej. Możecie wykorzystać również mąkę gryczaną z grubego przemiału ale uważajcie na to jak chłonie płyny. Jeżeli ciasto wyjdzie zbyt gęste to dolejcie więcej mleka
  • 2 łyżki musu jabłkowego
  • dwie łyżki powideł
  • 2 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego. Na takim można smażyć

.

Placki gryczane – przygotowanie

  1. W misce wymieszajcie dokładnie mus jabłkowy z powidłami, olejem oraz mlekiem roślinnym. Możecie to zrobić łyżką lub widelcem
  2. Następnie powoli przesypujcie do nich odmierzoną mąkę dokładnie mieszając, tak aby uniknąć powstawania grudek
  3. Ciasto powinno być na tyle gęste aby nadawało się nakładać łyżką na patelnię. Jeżeli będzie zbyt lejące to dosypcie mąki, gdy za gęste to dolejcie mleka
  4. Placuszki smażcie na suchej patelni na średniej temperaturze. Ilość oleju dodana do ciasta w zupełności wystarczy do ich usmażenia.

UWAGA te placuszki smażą się bardzo szybko (to przez dodane powidła). Uważajcie aby ich nie przypalić.
.

Placki gryczane słodzone powidłami

.

Inne przepisy na śniadaniowe placuszki znajdziecie pod tym oto linkiem. A jak macie pytania to piszcie na FB.

.

.

.