Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Gulasz pomidorowy z białą fasolką

Jesień to sezon na zbiory polskich, dojrzewających lokalnie, warzyw i owoców. Ten gulasz pomidorowy z białą fasolką to skarbnica smaków, aromatów i cennych składników odżywczych. Zajadajcie się nim na zdrowie.

Jedz lokalnie i sezonowo

Za tym coraz bardziej popularnym hasłem stoją ważne argumenty.

  1. Jedząc lokalnie uprawiane owoce i warzywa wspieramy rodzimą gospodarkę
  2. Polskie produkty nie pokonują dalekiej drogi od producenta do konsumenta przez co ich transport zostawia mniejszy „ślad węglowy” od produktów importowanych z zagranicy, szczególnie z innych kontynentów
  3. Lokalnie dojrzewające owoce i warzywa mają więcej cennych składników odżywczych od tych sprowadzanych z dalekich stron. Te ostatnie aby dotrzeć do nas w całości muszą być zrywane surowe i dojrzewają w chłodniach lub już w naszej kuchni.

.

Cenne właściwości pomidorów

KALORIE

Surowe pomidory zawierają niewiele kalorii – zaledwie 18 kcal w 100 gramach. Jednak nie tylko z tego powodu warto na stałe włączyć pomidory do jadłospisu.

MAKROSKŁADNIKI

Tak jak wszystkie produkty pochodzenia biologicznego (z wyjątkiem czystego cukru, tłuszczu i alkoholu), również pomidory zawierają białko (0,9 g na 100 g pomidorów). A co z innymi makroskładnikami? W 100 g pomidorów znajdziecie:

  • sporą ilość węglowodanów: 3,9 grama
  • cukry proste (glukozę i fruktozę): 2,6 grama – to dzięki nim pomidory są takie słodkie
  • cenny dla naszych jelit błonnik: 1,2 grama. Większość (87%) błonnika w pomidorach to nierozpuszczalna postać – hemiceluloza, celuloza i ligniny
  • a nawet tłuszcze: 0,2 grama

WITAMINY I MINERAŁY

Pomidory to dobre źródło:

  • witaminy C – silnego przeciwutleniacza. Jeden świeży i dojrzały pomidor średniej wielkości zawiera około 28% referencyjnego dziennego spożycia witaminy C
  • potasu, który jest nam niezbędny do kontroli ciśnienia krwi i zapobiegania chorobom serca
  • witaminy K1 znanej również jako filochinon. Bierze ona udział w procesach kontrolujących krzepnięcie krwi i stan kości
  • kwasu foliowego (witaminy B9). Jest on ważny dla prawidłowego wzrostu tkanek i funkcji komórek, szczególnie u kobiet w ciąży

PRZECIWUTLENIACZE

W pomidorach znajduje się kilka cennych dla naszych organizmów przeciwutleniaczy:

  • likopen – znajduje się w czerwonym pigmencie pomidorów. Przetworzone (np. duszone w gulaszu) pomidory mają go więcej od surowych. Likopen wchłania się lepiej w towarzystwie tłuszczu
  • beta karoten czyli prowitamina A – zawierają pomarańczowe, żółte i czerwone pomidory. Beta karoten na wpływ na reakcje zachodzące w skórze i oczach
  • kwas chlorogenowy – tak, to kolejny silny przeciwutleniacz. Reguluje wchłanianie cukrów z pożywienia a także może obniżać ciśnienie krwi u osób z jego podwyższonym poziomem.

Jak widzicie polskie pomidory warto jadać z wielu powodów. Są smacznie, obłędnie pachną (świeże i zerwane w sezonie) a do tego są skarbnicą cennych dla nas składników odżywczych.

.

Gulasz pomidorowy z białą fasolką

.

Nie zwlekajcie z przygotowaniem tego pysznego i prostego gulaszu pomidorowego z białą fasolką i sezonowymi warzywami.

.

Gulasz pomidorowy z białą fasolką – składniki na 4 porcje

  • 200 g ugotowanej białej fasolki
  • różne, lokalne – uprawiane w Polsce, pomidory – oto mój mix ale możecie użyć dowolnych, polskich pomidorów byleby miały smak i aromat
    • 2 żółte pomidory
    • 3 pomidory malinowe
    • kilka pomidorków koktajlowych
    • 2 pomidory śliwkowe
  • 1 średniej wielkości cukinia
  • duża słodka, biała cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • około 200 g pieczarek
  • 1 papryka – kolor dowolny, ja użyłam zielonej
  • pęczek natki pietruszki
  • 2-3 garści liści jarmużu
  • pół łyżeczki wędzonej papryki – ja użyłam ostrej ale słodka też się tutaj sprawdzi
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego
  • świeżo mielony czarny pieprz – ilość według uznania

.

składniki na gulasz warzywny

.

Gulasz pomidorowy z białą fasolką – przygotowanie

  1. Fasolkę namoczcie na około 8 godzin a następnie ugotujcie
  2. Warzywa pokrójcie w kostkę a pieczarki w grube plastry. Pomidory możecie sparzyć i obrać. Ja połowę pomidorów dodaję w skórce – nadaje ona potrawie wyraźny pomidorowy smak
  3. W dużym garnku, na oleju, podsmażcie cebulkę i czosnek – aż się zeszklą
  4. Dopiero wtedy dodajcie do nich pieczarki i smażcie wszystko do czasu aż grzyby puszczą wodę i aromat
  5. W kolejnym kroku dodajcie pokrojone w dużą kostkę paprykę oraz cukinię
  6. Niech się duszą z pozostałymi składnikami przez około 2-3 minuty
  7. Po tym czasie dodajcie do garnka wędzoną paprykę i koncentrat pomidorowy – dokładnie wmieszajcie je w pozostałe składniki
  8. Wrzućcie pomidory pokrojone w kostkę oraz ugotowaną białą fasolkę – duście wszystko przez około 5 minut
  9. Na końcu wrzućcie do garnka drobno porwane liście jarmużu i posiekaną natkę pietruszki – po 4-5- minutach wspólnego gotowania gulasz warzywny z białą fasolką będzie gotowy

Ten gulasz można jeść samodzielnie lub z dodatkami np. pieczywem. Z kaszą gryczaną też smakuje doskonale.

.

Gulasz z białą fasolką

.

.

Moc Polskich Warzyw” to kampania, która powstała z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej.

Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w kampanii biorą: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski. Kluczowym celem kampanii „Moc Polskich Warzyw” jest edukacja konsumentów na temat różnorodności polskich warzyw, ich właściwości zdrowotnych i odżywczych oraz roli w codziennej diecie.  

Kampania Moc Polskich Warzyw jest sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

Moc Polskich warzywa belka