Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Makaron z miso i olejem sezamowym

Makaron z miso i olejem sezamowym to mój comfort food. Jest szybki w przygotowaniu i obłędnie smaczny. Sami zobaczcie i koniecznie go spróbujcie.

Pasta miso

To składnik japońskiej kuchni. Pasta miso produkowana jest ze sfermentowanej soi. Czytajcie skład kupowanej pasty – w niektórych znajdziecie pszenicę, ryż, dużo soli i drożdże. Jak przeważnie kupuję jasną pastę miso i unikam past z pszenicą.

Miso jest świetnym dodatkiem do sosów. Jest też głównym składnikiem w japońskiej zupie miso shiru. Moją wersję tej zupy znajdziecie pod tym linkiem.

.

Makaron z miso – składniki na 2 porcje

  • około 120 g makaronu – ja użyłam gryczanego makaronu soba
  • 250 g pieczarek
  • 200 g ugotowanej ciecierzycy
  • szczypiorek – ilość według uznania
  • 1 ząbek czosnku
  • sezam do posypania

Składniki na sos

  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 płaska łyżka pasty miso – ja użyłam jasnej pasty
  • 1 łyżka sosu Sriracha
  • około 100 ml zimnej wody
  • 3 łyżki oleju sezamowego

.

Makaron z miso – przygotowanie

  1. Ciecierzycę namoczcie na około 8h i ugotujcie albo zróbcie tak jak ja i użyjcie ciecierzycy ze słoika
  2. Makaron ugotujcie zgodnie z opisem na opakowaniu
  3. W miseczce wymieszajcie składniki na sos
  4. Pieczarki pokrójcie na ćwiartki lub mniejsze kawałki – w zależności od wielkości grzybów
  5. Czosnek pokrójcie w drobną kostkę a szczypiorek posiekajcie
  6. Na suchej patelni, na średniej temperaturze, podsmażcie pieczarki. Mieszajcie je od czasu do czasu żeby się nie przykleiły do suchej patelni. Poczekajcie aż puszczą wodę i aromat.
  7. Dopiero wtedy dodajcie do nich czosnek. Smażcie go razem z pieczarkami przez około 1 minutę
  8. Następnie dodajcie do pieczarek sos i dokładnie wszystko wymieszajcie. Uważajcie żeby nie zagotować sosu – pasta miso nie lubi wysokiej temperatury, która niszczy jej cenne właściwości odżywcze
  9. W ostatnim kroku wsypcie na patelnię ugotowaną ciecierzycę oraz przełóżcie makaron
  10. Wymieszajcie wszystko razem i przełóżcie do misek lub na talerze

Nie zapomnijcie posypać makaronu sezamem i szczypiorkiem.

UWAGA – to danie najlepiej smakuje na świeżo,

.

makaron z pastą miso

Inne przepisy z użyciem pasty miso znajdziecie pod tym linkiem.

Dajcie znać na FB czy macie już swoje ulubione dania z pastą miso.

.

.