Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Owsianka z jabłkiem i cynamonem

Idealna na jesienno – zimowe poranki. Smaczna, pożywna i błyskawiczna w przygotowaniu owsianka z jabłkiem i cynamonem. Sami zobaczcie i koniecznie spróbujcie.

Kilka słów na początek

Tę owsiankę proponuję przygotować na ciepło – taka smakuje najlepiej. Nie przepadam za błyskawicznymi płatkami owsianymi dlatego do tej owsianki proponuję użyć płatków górskich lub zwykłych. Te ostatnie muszą być ugotowane przed spożyciem.

Co do jabłek to proponuję użyć tartego jabłka lub musu jabłkowego. Albo tak jak ja – prażonych jabłek. Polecam wykorzystać produkt bez dodatku cukru. Jabłka same w somie mają go już wystarczająco dużo.

100g jabłka zawiera od 5 do nawet 10 g cukrów prostych.

.

Owsianka z jabłkiem i cynamonem – składniki na 1 porcję

  • 4 łyżki płatków owsianych górskich lub zwykłych – te nie tworzą tak szybko żelu jak płatki błyskawiczne
  • 4 łyżki musu jabłkowego lub jabłek prażonych lub tartych jabłek
  • 1/3 łyżeczki cynamonu + szczypta do posypania owsianki
  • 1 płaska łyżka masła orzechowego – ja użyłam masła z prażonych migdałów
  • szczypta soli
  • około 150 ml napoju (mleka) roślinnego – sprawdzi się mleko sojowe, owsiane, migdałowe, a nawet ryżowe

.

Owsianka z jabłkiem i cynamonem – przygotowanie

  1. Do garnka wsypcie płatki owsiane, cynamon i szczyptę soli
  2. Wlejcie do nich mleko roślinne i dodajcie 3 łyżki musu jabłkowego – dokładnie wszystko wymieszajcie
  3. Nie zapomnijcie o maśle migdałowym
  4. Zagotujcie wszystkie składniki pilnując aby ich nie przypalić. Masło migdałowe powinno się rozpuścić
  5. Jak tylko owsianka nabierze kremowej konsystencji przełóżcie ją do miski, dodajcie łyżkę jabłek i posypcie ją cynamonem

Smacznego i na zdrowie.

Owsianka z jabłkiem i cynamonem

.

Inne przepisy na owsianki znajdziecie pod tym linkiem. A jak poszukujecie innych pomysłów na roślinne śniadanie to tu znajdziecie inspiracje na placuszki, tosty, szakszukę. Na słodkie lub wytrawne dania śniadaniowe.

Macie już swoich śniadaniowych ulubieńców? Dajcie znaka na FB.

.