Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Pomidory z orzechowym sosem

Tym prostym daniem zajadam się latem w upalne wieczory. Nie trzeba go gotować więc odpada stanie przy nagrzanej kuchence. Do tego jest błyskawiczne w przygotowaniu, smaczne i pożywne. Takie właśnie są te pomidory z orzechowym sosem i tofu.

Sos sojowy pasuje do wszystkiego – nawet do jajecznicy. Okazuje się, że sos, którego bazą jest masło orzechowe, też się sprawdza jako dodatek do różnych potraw, nie tylko do belgijskich frytek. Pod linkiem znajdziecie kilka przepisów do dań z sosem orzechowym.

.

Pomidory z orzechowym sosem – składniki na 1 porcję

  • 1 bardzo duży pomidor – Bawole Serce sprawdzi się doskonale
  • 1/4 kostki białego tofu
  • szczypiorek – ilość według uznania

Składniki na sos

  • 1 łyżka masła orzechowego z orzeszków ziemnych
  • łyżeczka ostrego sosu Sriracha
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • ciepła (nie gorąca) woda około 20-30 ml – potrzebna do rozwodnienia sosu

.

Pomidory z orzechowym sosem – przygotowanie

  1. W miseczce wymieszajcie wszystkie składniki na sos orzechowy. Ja rozpoczynam od „rozpuszczenia” masła orzechowego w wodzie. Jeżeli traficie na gęste masło z orzeszków to w jego wymieszaniu z ciepłą wodą pomaga rozgniatanie masła łyżką o ścianki miseczki. Dopiero jak poradzicie sobie z wodą i masłem dodajcie do sosu pozostałe składniki czyli sos Sriracha i sos sojowy
  2. Umyjcie dokładne pomidora – możecie go również sparzyć wrzątkiem i obrać
  3. Pokrojonego w grube plastry pomidora połóżcie na talerzu
  4. Polejcie go wcześniej przygotowanym sosem orzechowym
  5. W kolejnym kroku posypcie pomidora pokruszonym tofu i pokrojonym drobno szczypiorkiem

Ot tyle i aż tyle. Smacznego i na zdrowie.

Pomidory z orzechowym sosem

.

Spodobał Wam się ten prosty przepis na upalne dni? Dajcie znać na FB.