Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

5 potraw z pastą miso

Japońska pasta miso doskonale sprawdza się nie tylko jako dodatek do zupy miso-shiru. Jest smacznym składnikiem sosów do makaronów, dipów a także roślinnym pasztetów. Koniecznie przetestujcie te 5 potraw z pastą miso.

Pasta miso

Cieszę się, że ta japońska pasta ze sfermentowanej soi jest coraz łatwiej dostępna w polskich sklepach – szczególnie tych internetowych. Ja najchętniej wybieram jasną pastę miso – jest bardziej delikatna w smaku. Ciemna ma wyraźniejszy smak.

Kupując pastę miso koniecznie sprawdzajcie jej skład. Im mniej w nim pozycji tym lepiej. Oprócz sfermentowanej soi traficie tam na ryż, drożdże i sól. Ja unikam kupowania pasty z pszenicą, jęczmieniem, słodem i wzmacniaczami smaku.

UWAGA – pastę miso warto dodawać do potraw pod koniec ich gotowania albo dopiero podczas podawania. Prozdrowotne właściwości sfermentowanej soi “ulatniają się” wraz z rosnącą temperaturą potrawy.

.

Oto 5 potraw z pastą miso

1. ZUPA MISO-SHIRU

Zacznę od tej słynnej i bardzo zdrowej japońskiej zupy a raczej od mojej autorskiej wersji. Dodaję do niej nie tylko tofu i wakame ale również warzywa, które gotowały się w grzybowym bulionie a także grzyby shiitake. Taka miso-shiru (bardziej podobna już do miso ramen) smakuje mi najbardziej. Pełna smacznych dodatków, pożywna. Oczywiście jeżeli nie jadacie jajek to spokojnie możecie je pominąć.

Szczegółowy przepis znajdziecie pod tym linkiem.

10 potrwa z pastą miso zupa

.

2. MAKARON Z PIECZARKAMI W GĘSTYM SOSIE

Miso doskonale nadaje się jako słony dodatek do sosów. W tym przepisie towarzyszyła ona masłu orzechowemu (z fistaszków) oraz pieczarkom. Sos wyszedł kremowy i gęsty. Doskonały do makaronu spaghetti.

Link do przepisu.

makaron w gęstym sosie z miso

.

3. PIECZONY BAKŁAŻAN

To był absolutny hit 2021 roku. Pieczony bakłażan podany z gęstą pastą, która podczas pieczenia tworzy lekko pikantną, słoną ale zarazem słodką glazurę. Już nie mogę się doczekać lata.

Po przepis wskakujcie tutaj.

bakłażan z pastą miso

.

4. MAKARON RYŻOWY

To danie z ryżowym makaronem przygotowuje się dosłownie w kilka minut. Ten sos do makaronu nie wymaga podgrzewania ani gotowania. Taki surowy jest najzdrowszy. Dodajcie go to ugotowanego makaronu i przelanego wrzątkiem jarmużu. To jest idealna propozycja na ekspresowy obiad lub kolację.

Oto link do przepisu.

makaron ryżowy z miso

.

5. SOS DO PIECZONYCH ZIEMNIAKÓW

A może dip do pokrojonych w słupki warzyw (marchewki, selera naciowego, papryki)? Sami wybierzcie warzywa, do których podacie ten sos z sojową pastą miso i sezamową pastą tahini. Ja polewam nim również drobno siekany jarmuż.

Tu znajdziecie przepis na sos.

pieczone ziemniaki z sosem z miso

.

Dajcie znać na FB, które danie z listy 5 potraw z pastą miso najbardziej Wam posmakuje.

Innych pomysłów na zastosowanie pasty miso szukajcie pod tym linkiem.

10 potraw z pastą miso