Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Dietetyczna kolacja z fasolką szparagową

Nie wiem jak mogłam o niej zapomnieć. Może dlatego, że ponad 12 lat temu zajadałam się nią prawie codziennie – w sezonie i poza nim, aż w końcu mi zbrzydła. Najwyższy czas do niej wrócić bo teraz w lecie świeża smakuje najlepiej. Jestem ciekawa jak szybko ta fasolka szparagowa zawładnie Waszym podniebieniem – szczególnie, że robi się ją w max 20 minut.

Fasolka szparagowa warta uwagi

Jak każde warzywo również fasolka szparagowa jest źródłem witamin (znajdziecie w niej m.in. C, E, K, kw foliowy), minerałów (potasu, fosforu, wapnia, sodu, manganu) i tym samym antyoksydantów (o tym jak ważne są dla nas wymiatacze wolnych rodników pisałam tutaj) a do tego ma bardzo mało kalorii bo jedynie 27 w 100g, niski Indeks Glikemiczny oraz sporo błonnika. Dlatego bez wyrzutów sumienia mogą zajadać się nią osoby chcące zrzucić zbędne kilogramy oraz cukrzycy – byleby nie była to fasolka z masłem i bułką tartą.

Fasolki na surowo jadać nie możemy bo oprócz tego, że w smaku jest gorzka i cierpka to ma sporo toksycznej dla nas fazyny. Dopiero gotowanie ją neutralizuje.

To, który kolor fasolki wybierzecie zależeć będzie od Waszych preferencji kulinarnych – zielona będzie miała więcej kw. foliowego a żółta fosforu i potasu.

Fasolkę możecie również zamrozić i w ten sposób przechowywać na jesienno-zimowe gotowanie – nie straci zbyt wiele ze swoich wartości odżywczych. Wystarczy ją bez wcześniejszego rozmrażania ugotować na parze – zajmie to około 30 minut.

Składniki na 2 porcje

  • 450 – 500g fasolki – zielonej, białej – jaką wolicie, ja najchętniej jadam mix
  • 1 puszka pomidorów – szukajcie takich bez dodatku cukru i z niewielką ilością soli, w moich było jej 0,05g
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 większa cebula
  • 1 łyżka oleju rzepakowego – rafinowanego
  • 1 czubata łyżeczka oregano
  • szczypta chilli
  • szczypta czarnego pieprzu

Wykonanie

  1. Fasolce obetnijcie końcówki i ugotujcie ją na parze (oczywiście bez soli) – zajmuje to około 15-20 minut. Sprawdźcie widelcem czy już jest miękka
  2. Przygotowanie sosu:
    1. Na oleju podsmażcie pokrojoną drobno cebulkę oraz czosnek
    2. Jak się zarumienią dodajcie do nich pomidory i przyprawy
    3. Sos będzie gotowy jak trochę odparuje i zgęstnieje

 

Taka wersja light fasolki z sosem pomidorowym może być fajną alternatywą dla pszennego makaronu i sprawdzi się na lekka kolację lub lekki lunch.

 

 

fasolka szparagowa

fasolka-szparagowa

taka fasolka może być świetnym zamiennikiem dla makaronu – koniecznie spróbujcie

fasolka szparagowa

W tej wersji w sosie wylądowały jeszcze pieczarki i brokuły. Polecam eksperymentowanie z dodatkami – cukinia, słodka papryka też będą tu dobrze pasować

 

 
.
.



4 Komentarzy w dyskusji
“Dietetyczna kolacja z fasolką szparagową”