Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Kurki z makaronem ryżowym w azjatyckim sosie

Uwielbiam ostrość papryczki chili, orzeźwienie trawy cytrynowej i limonki a nawet na wykręcający kubki smakowe słony sos sojowy. Ta magia azjatyckich przypraw sprawia, że nawet bardzo prosta potrawa staje się kulinarnym majstersztykiem. A to co najbardziej cieszy to szybkość przygotowywania. Sami zobaczcie – takie na przykład kurki z makaronem ryżowym podkręcone azjatyckim sosem – 15 minut i kolacja gotowa.

Tego przepisu nie musiałam testować w kilku wariantach zanim wrzuciłam go Wam na bloga. Kiedy taki przepis rodzi się w głowie a wyobraźnia zaczyna kreować smak, wygląd i aromat potrawy, od razu wiadomo, że to się musi udać już za pierwszym razem.

Teraz, kiedy sezon na kurki (pieprznika jadalnego) jest w pełni, zajadamy się nimi prawie codziennie. Chyba żaden inny grzyb nie jest tak uniwersalnym składnikiem dań. Dzięki delikatnemu smakowi i chrupkości grzyb ten nadaje się do jajecznicy, omletów, tart czy makaronów. Ja miałam fazę na danie piekielnie pikantne i bardzo słone. Sami zobaczcie co z tego wyszło.

kurki

Składniki na kurki z makaronem ryżowym – 2 porcje

  • 150g makaronu ryżowego – grube wstążki
  • 1 szklanka kurek – możecie dać więcej
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1 duża cebula
  • jedna łyżka oleju rzepakowego – rafinowanego
  • 1 łyżeczka suszonej papryczki chilli
  • pęczek szczypiorku
  • 1/4 szklanki gorącej wody

 

Składniki na sos do makaronu

  • 8 łyżek jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżka sosy rybnego

Wystarczy je wymieszać i odstawić na bok.

Przygotowanie kurek z makaronem

  1. Makaron ryżowy przygotujcie zgodnie z opisem na opakowaniu. Przelejcie zimną wodą i odstawcie – niech poczeka na kurki
  2. Kurki oczyśćcie z piasku – najlepiej pędzelkiem i większe grzyby przekrójcie na pół. Grzyby „nie lubią” wody – bardzo szybko ją chłoną i będziecie mieli wodę na patelni.
  3. Na patelni zeszklijcie drobno pokrojoną cebulkę, wrzućcie do niej kurki i bardzo drobno pokrojony czosnek oraz łyżeczkę papryczki chilli
  4. Smażcie bardzo krótko (kilka minut) i w razie potrzeby dolejcie gorącej wody tak żeby cebula i kurki się nie przypaliły – mają się chwilę poddusić. Kurki im dłużej smażone tym będą bardziej twarde.

Do miski nałóżcie makaron ryżowy, polejcie go przygotowanym sosem a na wierzch połóżcie podsmażone kurki i dużo szczypiorku. Ot cała filozofia – 15 minut i gotowe. A danie wychodzi tak dobre, że mam je ochotę jeść codziennie.

kurki