Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Bezglutenowe placuszki z zieloną herbatą matcha

Już od jakiegoś czasu miałam na nie ochotę. Zielona sproszkowana herbata matcha świetnie sprawdza się w wypiekach oraz słodyczach przygotowywanych na surowo. Nadaje im charakterystyczny, ziemisty smak, który z czasem można bardzo polubić. Jest rewelacyjna z czekoladą ale śniadaniowe placuszki matcha też wychodzą z interesujące z jej dodatkiem. Koniecznie wypróbujcie ten prosty przepis.

Matche pierwszy raz piłam w Bangkoku. M przypomniał mi jakie zdziwienie wywołałam w jednej herbaciarni kiedy uparłam się, żeby zrobiono mi zieloną herbatę bez mleka. „Bo jak do cholery można pić ZIELONĄ HERBATĘ  z mlekiem” – pomyślałam wtedy. No i dostałam zieloną breję, której za żadne skarby nie byłam w stanie wypić. Dzisiaj doceniam ten smak i pijam ją samą lub z roślinnym mlekiem.

Ta bardzo skondensowana herbata w proszku posiada w sobie wiele antyoksydantów (o ich właściwościach piałam tutaj)  i może być sposobem na zapobieganie nowotworom, walkę z nadciśnieniem czy cukrzycą. Podobno jedna filiżanka herbaty matcha ma takie właściwości jak 10 filiżanek zwykłej zielonej herbaty, więcej mocy w postaci L-teaniny niż kofeiny ma jedna filiżanka kawy oraz kilkaset razy więcej antyoksydantów niż te napoje. Nic tylko pić – oby jeszcze była tańsza bo jej cena w Polsce powala na kolana (jeszcze). Do charakterystycznego smaku można się z czasem przyzwyczaić.

W krajach azjatyckich matcha jest bardzo popularnym dodatkiem do wypieków i słodyczy – są tam wręcz całe zielone sklepy z produktami z matcha. Ja do swojej kuchni wprowadzam ją stopniowo i zaczynam od bezglutenowych placuszków matcha na śniadanie. Są szybkie i proste w przygotowaniu – czyli standard w moim domu.

Placuszki matcha – składniki na około 26 sztuk

  • 1 1/2 szklanki mleka roślinnego
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1 szklanka mąki jaglanej
  • 1 jajko (w wersji wegańskiej zamieńcie je na 4 łyżki musu jabłkowego)
  • 3 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego
  • 1 czubata łyżka zielonej herbaty matcha- jeżeli macie ochotę na bardziej intensywny zielony kolor dodajcie półtorej łyżki.

Placuszki matcha – wykonanie

  1. Zmiksujcie jajko (lub mus) z olejem i mlekiem
  2. Dodajcie do nich wszystkie sypkie składniki – mąkę i matchę
  3. Chwilę wszystko miksujcie na jednolitą, lekko gęstą masę – wyjdzie bardziej gęsta niż ta na naleśniki
  4. Nakładajcie małe placuszki łyżką na suchą i dobrze rozgrzaną patelnię
  5. Smażcie każdy po 1-2 minuty na każdej stronie

Placuszki matcha – podanie

Placki wyjdą raczej suche – jak biszkopt. Najlepiej smakują nasączone miodem oraz sokiem z owoców. Jeżeli jadacie nabiał to możecie polać je jogurtem i zjeść z owocami

placuszki matcha

.

.

.