Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Awokado z tofu – prosta przekąska

Uwielbiam proste dania nie wymagające długiego stania przy garach. Taka właśnie jest ta przekąska czyli awokado z tofu, która doskonale sprawdzi się również w roli lekkiego podwieczorku a nawet kolacji.

Zdrowe kalorie

Ta prosta przekąska to bogactwo cennych składników odżywczych i przy okazji nośnik kalorii, którego głównym źródłem jest tutaj awokado. Warto zapamiętać, że w 100 g awokado mieści się aż 160 kcal. Zdrowych kalorii.

Awokado to również źródło:

  • białka – 2 g
  • tłuszczu – około 14 g (w tym prawie 10 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz prawie 2 g wielonienasyconych. Reszta to kwasy nasycone)
  • węglowodanów – ponad 8 g
  • błonnika – prawie 7 g
  • witamin – m.in, witaminy C, E, K, kwasu foliowego
  • minerałów – m.in. wapnia, żelaza, potasu, fosforu, magnezu, sodu

Jeżeli nie musicie ciąć kalorii z jadłospisu to polecam od czasu do czasu włączyć do swojej diety awokado.

.

Awokado z tofu – składniki na 2 porcje

  • 1 większe, dojrzałe awokado
  • 200 g białego tofu
  • szczypiorek

Składniki na sos

  • 3 łyżki ciemnego, bezglutenowego sosu sojowego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • płaska łyżeczka suszonego, mielonego imbiru lub świeży, drobno krojony imbir

.

Awokado z tofu – przygotowanie

  1. Awokado obierzcie i pokrójcie w plasterki o grubości 5 mm
  2. Tofu odsączcie z zalewy i również pokrójcie w tej samej grubości plasterki
  3. Szczypiorek posiekajcie
  4. Składniki na sos wymieszajcie dokładnie
  5. Na talerzach rozłóżcie naprzemiennie plasterki tofu i awokado
  6. Polejcie je sosem i posypcie szczypiorkiem

Delektujcie się tym cudownym połączeniem smaków.

UWAGA – Ta przekąska najlepiej smakuje jedzona na świeżo.

awokado z tofu

.

Inne przepisy z awokado znajdziecie pod tym linkiem.

Dajcie znać na FB czy macie już swoich ulubieńców.